Lyckoslanten – Vlogga

12 praktiska tips för att komma igång

Då sätter vi igång. Låt oss gå in på detaljerna och vad du bör tänka på när du förbereder dig på att prata till kameran. Kom ihåg att du får bäst resultat när du är dig själv och släpper fram din personlighet.

  1. Ha en åsikt: Framgångsrika videobloggare har ofta en åsikt som tydliggörs i titeln och miniatyren, och som de sedan levererar i videoklippet. Ha en klar bild av vad du vill säga och håll dig till ämnet. Använd gärna en punktlista så att du inte avviker från ämnet. Kolla in videobloggen med tips från Hank Green.
  2. Välj en plats: Platsen förmedlar mycket om vem du är och vad du pratar om i rutan. Experimentera och filma hemma när du sitter eller går omkring, och se vad som är intressant att ha med i bakgrunden.
  3. Tänk på din look: Din framtoning är viktig eftersom tittarna bestämmer sig för om de vill se ett videoklipp under de första fem sekunderna. Vill du framstå som proper och välvårdad? Eller vill du kanske vara cool och avslappnad?
  4. Hitta rätt ljus: Stark och full belysning brukar vara bäst eftersom bildens färger och skärpa maximeras. Svag belysning är smickrande för alla hudtoner, vare sig det är solsken som filtreras genom en gardin eller dimmad belysning från en glödlampa. Tumregeln är att få ögonen att gnistra.
  5. Komponera bilden: Placera kameran så nära som möjligt utan att du känner dig obekväm. Tänk på att många av dina tittare förmodligen tittar på en liten skärm. Tänk också på stativets höjd och din position i bilden. Vissa innehållsskapare gillar att sitta så att deras huvud är mitt i bild, medan andra hellre sitter lite åt sidan. Och sist men inte minst – kom ihåg att ställa in skärpan.
  6. Prata in i mikrofonen: Det bästa är att få till en ren och klar inspelning redan från början, eftersom det är oerhört viktigt att ha riktigt bra ljud. Om tittarna inte kan höra vad du säger riskerar du att budskapet går förlorat. Försök att sitta nära kamerans mikrofon eller skaffa en extern shotgun-mikrofon som har tillräcklig räckvidd. Om du vill veta mer om bra ljud kan du gå igenom vår ljudlektion.
  7. Välj rätt ton: Din ton är din allmänna inställning eller attityd och den hänger ihop med ditt varumärke. Vad vill du förmedla till tittarna om vem du är? Är du lugn? Självsäker? Sarkastisk? Uppsluppen? Många innehållsskapare är mycket positiva och energiska, men det är absolut inget krav. Prova dig fram och se vilken ton som passar dig bäst. Ett allmänt tips är att sitta eller stå i en bekväm ställning och prata som om du pratar till en person.
  8. Känn dig bekväm: Öva så mycket du bara kan. Skapa ett gäng videoklipp – du behöver inte ladda upp dem. Gå igenom det du spelat in och skriv en lista över det du vill förbättra. Allt eftersom blir du bättre och känner dig mer hemmastadd framför kameran. När du sedan är redo för nästa steg kan du prova att ladda upp videoklipp och be om feedback på dem från tittarna.
  9. Tillför energi: De flesta framgångsrika innehållsskaparna brukar höja såväl sin volym som sin entusiasm. Kom ihåg det när du känner dig tillräckligt bekväm framför kameran. Om du i vanliga fall känner att din energi är en femma på energiskalan, kan du prova att dra upp den till åtta eller nio så att du verkligen förmedlar ditt genuina intresse för tittarna. Om du å andra sidan föredrar en avslappnad och lugn stil fungerar det såklart lika bra.
  10. Inled med det allra bästa: Enligt Derek från Veritasium handlar det om att placera det allra bästa innehållet redan i början av videoklippet, eller locka tittarna med det. På så sätt fångar du tittarnas uppmärksamhet och håller kvar dem. Derek förklarar detta tydligt i sitt videoklipp här.
  11. Redigera för rätt tempo: Även om du aldrig hört talas om hoppbilder är det mycket möjligt att du har sett dem. Det är en redigeringsteknik som består av att klippa mitt i en tagning, eller i liknande tagningar, för att ta bort onödiga läten som ”öh” och ”eh”, och sedan sätta ihop sekvenserna. Vare sig du gillar den här tekniken eller inte är det ett sätt att förbättra tempot i videoklippen och att bättra på berättelsen. Vissa väljer att klippa mitt i meningar medan andra klipper efter varje mening, och åter andra väljer bort hoppbilder helt. Det är helt upp till dig hur du vill göra. Kom bara ihåg att tittarna har miljontals av videoklipp att välja bland så du behöver göra ditt bästa för att engagera dem med ditt innehåll.
  12. Ladda upp och bli upptäckt: Tänk på att presentera videoklippet på ett sätt som stämmer överens med innehållet. Skapa en miniatyr, titel och beskrivning som förmedlar det du pratar om. Vi kallar det ”att uppfylla förväntningarna på videoklippet” och resultatet är nöjda och glada tittare.

Det viktiga är att du pratar om sådant som du tycker om, att du är dig själv och inte är för självkritisk. En egen och genuin stil är det som gör att en videoblogg blir bra.